VW Vento 1.9TD nie pali ciepły

Masz problem z samochodem, coś niedomaga? To miejsce, gdzie możesz o tym napisać. Problemy z silnikami benzynowymi, diesla TDI, elektryka, wyposażenie. W tym dziale poruszamy wszystkie tematy związane z naprawą VW Golfa I, II, III, IV, V, VI

VW Vento 1.9TD nie pali ciepły

Postprzez tropik250 » Wt kwi 12, 2011 7:48 pm

Witam.
Mam VW Vento 1.9TD i mam taki problem, że zimny pali od razu, a ciepły nie chce. Tylko w tym problem, że na postoju szybko się grzeje. Przez 5 min urośnie o 20 stopni. Czym może to być spowodowane? W trasie przy szybkiej jeździe temperatura spada i to znacznie, do normalnej około 70stopni. Do tej pory było normalnie, aż do dziś. Wróciłem z dłuższej trasy i chwile później chciałem zapalić i nie dałem rady. Po godzinie jak ostygł odpalił od razu. Czym jest spowodowane to tak szybkie grzanie się? Zauważyłem, że jak temp. skoczy do 90 to wentylatory się nie kręcą na chłodnicy. Czy to jest wina właśnie ich? Żadne łożyska nie piszczą.
Proszę o pomoc.
tropik250

Re: VW Vento 1.9TD nie pali ciepły

Postprzez 1Zepsuty » Cz kwi 14, 2011 10:06 pm

jest to silnik TD czy TDI??
jesli TD to na początek do sprawdzenia kat poczatku wtrysku,o diagnostyce komputerem zapomnij bo tam nie ma co diagnozowac.jak silnik jest rozgrzany to ile czasu krecisz nie odpala??
a jesli to motor TDI to na poczatek zapiąc VAG'a i sprawdzic kondycje.
sprawdził bym termostat a najlepiej go wymienił bo bardzo dziwne sa wskazania temp.
powinno byc tak ze jak sie nagrzeje do 90stp to ma trzymać 90stp nie malec do 70stp. dlatego wymienił bym termostat.
1Zepsuty

Volvo - dane techniczne w portalu DaneTech.pl znajdziecie Państwo parametry techniczne samochodów różnych marek.

Volvo - Dane Techniczne

Powrót do Problemy techniczne, naprawy