Golf IV 2001 1,9 TDI ASV 110KM odcina turbinę przy 100km/h

Masz problem z samochodem, coś niedomaga? To miejsce, gdzie możesz o tym napisać. Problemy z silnikami benzynowymi, diesla TDI, elektryka, wyposażenie. W tym dziale poruszamy wszystkie tematy związane z naprawą VW Golfa I, II, III, IV, V, VI

Golf IV 2001 1,9 TDI ASV 110KM odcina turbinę przy 100km/h

Postprzez klon200 » Wt lut 15, 2011 8:08 pm

Witam.

Pierwszy raz siadam na forum, bo naprawdę nie mam pojęcia co zrobić...
Byłem u mechanika i nic to mi nie pomogło. Skasował mnie na kilka ładnych zł i nic nie zrobił.
Mój samochód to Golf IV kombi 1,9 TDI, silnik ASV 110KM, na pompie rok prod. 2001 przebieg 263 tyś.

Użytkuję go od pół roku i właśnie zaczęły się problemy...

Otóż pojawiły się problemy z odcinaniem turbiny. Samochód łanie chodzi do prędkości ok. 100 – 110 km/h lub też ok. 2200obr (tak wynika z moich obserwacji) Jak przekroczę tę granicę automatycznie odcina turbinę i auto jest strasznie mułowate.
Po zatrzymaniu się i po ponownym uruchomieniu silnika autko znów śmiga bez zarzutu. Dopóki nie przekroczy się w/w granic.

Byłem u mechanika. Podpiął pod kompa, stwierdził dwa błędy, które wklejam poniżej.

Obrazek

Wymienił dwa węże od podciśnienia do zaworu N75 i skasował mnie 150 zł.
Auto chodziło bez zarzutów ale po przejechaniu ok. 30 km znów pojawił się ten sam problem co wcześniej.

Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Pytałem znajomego, powiedział, że jemu to wygląda na to że trzeba wymienić zawór N75 nowy, przeczyścić przepustnicę, wymienić wszystkie wężyki od podciśnienia do zaworu N75 i powinno pomóc.

Proszę o pomoc, bo nie wiem co robić i nie chcę uszkodzić turbiny??
Zmieniać czujniki czy co??
Z góry dzięki za pomoc
klon200

Re: Golf IV 2001 1,9 TDI ASV 110KM odcina turbinę przy 100km

Postprzez 1Zepsuty » Śr lut 16, 2011 3:39 pm

na poczatek trzeba sprawdzic prace ramienia sztangi - kierownica spalin w turbosprężarce - na bank bedzie turbo do wyjecia i do czyszczenia kierownica spalin... bo to jest standardem...
1Zepsuty

Volkswagenowski przedstawiciel klasy średniej, czyli VW Passat - dane techniczne różnych odmian tego modelu z silnikami benzynowymi i TDI znajdą Państwo w portalu GolfVW.pl

VW Passat

Powrót do Problemy techniczne, naprawy